Zorgplicht is als een slecht hotel

Stel je gaat op vakantie naar een lieftallig Spaans dorpje Buenoventura en zoekt naar een hotel. Je meldt je dan aan bij hotel A, maar eigenlijk wil je wel een kamer met bad. Geen probleem zegt hotel A, u schrijft zich gewoon bij ons in en dan zoeken wij voor u naar een collega-hotel (een concurrent dus) die een kamer met bad voor u heeft. Heeft u een momentje?
De hele dag gaat voorbij, uw kinderen vervelen zich een slag in de rondte en het wachten duurt zo lang dat hotel A, for the time being, maar een kamer aan het gezin aanbiedt. Zonder bad natuurlijk. Afijn na 6 weken is er uiteindelijk een hotel gevonden! Hotel E, wel een beetje uit de buurt (30 km verderop) maar….. een kamer met bad! Precies zoals u wilde, toch?hotel

Vanwaar dit vreemde verhaal? Het gaat over hoe het Ministerie de zorgplicht van scholen heeft geregeld. Om een einde te maken aan het “leuren” met je kind, dient elke school je eerst aan te nemen en dan te gaan zoeken naar bijpassende zorg, ook als de school die zelf niet kan bieden. Heel vriendelijk bedacht in Den Haag, maar het werkt in de praktijk totaal niet. Vrijwel geen enkele school doet dit. Ook wel logisch, immers – of je moet een kind aannemen dat je eigenlijk niet ziet zitten (te veel gedoe, onrust in het team), of je moet een kind bij een andere school onderbrengen – werk waar je natuurlijk niet op zit te wachten.

Daarom stel ik, als oplossing, het VVV-model voor. Want de VVV – daar kun je gewoon terecht met je wensen en dan zoeken ze er een bijpassend hotel bij. Ze bellen ook nog voor je en dan kun je meteen terecht! Handig toch? Gôh zegt de hotelbeambte in Buenoventura, wat een slim idee! Ik wil ook zo’n VVV!

Waarom organiseren we de zorgplicht niet een stukje eenvoudiger en efficiënter? Niet bij een school inschrijven, maar gewoon bij het Samenwerkingsverband. Veel slimmer! In plaats van aanmelden bij een school, zou je je kind, als je daar aanleiding toe ziet als ouder, omdat de school van voorkeur er niet bij zit, of je al weet of vermoedt dat je kind zorg nodig gaat hebben, gewoon rechtstreeks bij het SWV moeten kunnen aanmelden. Dan gebeurt de aanmelding veel objectiever en deskundiger, omdat het SWV toch al het hele spectrum van zorgmogelijkheden in beeld heeft. Idee voor het Ministerie?

This entry was posted in Passend Onderwijs. Bookmark the permalink.

Comments are closed.