Netwerken en communities

Netwerken en communities – het verschil

Waar denk je aan bij netwerken? Het bezoeken van kennismakingsbijeenkomsten en beurzen, met aan het eind zo’n staande receptie annex borrel waar je gesprekjes aanknoopt en dan de kunst verstaat om zonder gêne je kaartje uit te kunnen wisselen? Ja, dat beeld heb ik ook. Getsie, zakelijk netwerken, niks voor mij. Toch wil ik wel zakelijk succes bereiken. Als je daar tenminste onder verstaat dat je opdrachten krijgt en je inkomsten haalt uit datgene wat je doet. Ik ben met mijn bedrijf begonnen in de tijd dat Internet echt lekker op gang kwam. Men vond elkaar, op tal van terreinen. Inspiratie werd steeds meer gedeeld en mensen zochten elkaar, met behulp van de nieuwe mogelijkheden, steeds meer op. Ik ontdekte een aantal communities die me enorm aanspraken. Voor iemand die daar al een beeld bij heeft, is dat gemakkelijk te begrijpen. Voor een “buitenstaander” niet. Dus leek het me wel leuk om eens een vergelijking te maken tussen een zakelijk netwerk en een community.

zakelijknetwerkenEen zakelijk netwerk

 • Is in 1e instantie gebaseerd op persoonlijke relaties
 • Is in 2e instantie gericht op het verkrijgen van klanten en opdrachten
 • Heeft een functionele focus: zakendoen
 • Deelname is gericht op resultaat (uiteindelijk)

Een community

 • Verbindt mensen op basis van gedeelde waarden
 • Is gericht op delen (kennis, inzicht, waarden, dromen)
 • Is trendsettend in zijn genre
 • Heeft een waarde op zich
 • Produceert initiatieven, projecten en producten
 • Levert een natuurlijk podium voor elke deelnemer
 • Deelname maakt mensen blij en energiek
 • Is en blijft inspirerend
 • Er is ruime gelegenheid voor persoonlijke ontwikkeling
 • Leeft het “geven en nemen” op een grenzeloze manier, i.t.t. ruil als meetbare transactie
 • Er wordt eerst gestreefd naar co-creatie, daarna pas naar resultaten
 • Is hiërarchieloos en bestuurloos
 • Is zeer dynamisch: de initiatieven komen en gaan, evenals de leden
 • kan veranderen van vorm (soms een denktank, soms een klusgroep, soms een startup)bijen
 • is sterk zelforganiserend

Steeds meer mensen die maatschappelijk willen ondernemen komen voort uit, of zoeken contact met, een actieve community. Deze informele omgevingen zijn uitstekend geschikt voor startups, om feeling met hun klanten te houden, co-creatie te bevorderen, en bv. ook crowdfundingacties op te zetten. Ondernemen is ontzettend uitdagend, en naast het feit dat het het beste in jezelf naar boven kan halen, is het wel fijn om een groep om, je heen te hebben op wie je in moeilijke tijden terug kunt vallen. De meeste starters hebben gewoon niet al die noodzakelijke competenties in huis om het succes te garanderen. Some heb je even baat bij een WordPressdeskundige of een marketeer die je over een dood punt heen helpt.

Een community is daarnaast zeker ook een netwerk, maar dan meer een verzameling cellen of nodes (mensen, groepen) die zich functioneel aaneensluiten tot een groter netwerk om tot activiteiten en resultaten te komen. In zekere zin kun je een community vergelijken met een mierenhoop of een bijenkorf. Ieder levert zijn bijdrage aan het gezamenlijke resultaat. De nodes kunnen in verschillende subnetwerken tegelijk functioneren.

Een erg leuk voorbeeld vind ik zelf de Tiny Houses beweging, je weet wel, van die kleine huisjes die meestal behoorlijk zelfvoorzienend zijn. In ons land zie je dat deze beweging steeds meer voeten aan de grond krijgt.

Andere voorbeelden van communities:

http://www.permanentbeta.nl/ bridging brains, tech en culture

http://www.hartverwarmendwijs.nl/ het netwerk voor de werkelijke belangen in het onderwijs

http://www.earth-matters.nl/ bewustwording

http://www.permacultuurnederland.org/wp/#.V7hyTpiLTcs Nederland groen en duurzaam

En voor de liefhebbers is er in de aanbieding nog mijn privé-verzameling klik hier.

Interessante boeken:

Tribes Seth Godin klik hier

Start with the Why van Simon Sinek klik hier

Easycratie Organiseren kan echt anders klik hier

 

 

 

This entry was posted in LexBlogt. Bookmark the permalink.

Comments are closed.