Mijn nieuwe paradigma

Even een statement diep vanuit mijn hart.

Samenvatting: We hebben alles op orde, nu kunnen we werken aan geluk voor iedereen

We komen nog uit een tijd dat we hard moesten werken om een centje te verdienen. En wat hebben we daarvoor gekregen? Eén van de meest welvarende landen ter wereld. We verdrinken bijna in de luxe. 4 Generaties geleden hadden mijn overgrootouders nog geen aansluiting op waterleiding en riolering. Ze hadden een eigen moestuin. Via waterleiding, riool, kolenkachels, aardgas, nieuwe woningen van beton (zonder tuin), lavet (1x per week schrobben), zijn we doorgegroeid naar CV, elke dag douchen, iedereen een fiets, 1 à 2 auto’s, 4x per jaar op vakantie, nieuwe keuken, weer een nieuwe keuken, leuke aanbouw, had ik al fiets gezegd? Elektrische fiets, elke week uit eten, keuze uit 4000 pretparken, kortom het kan niet op.
Ondertussen heeft de rijkste 1% van de wereld een vermogen waar je 1000 aardes op kunt laten lopen, helaas kunnen ze dat niet anders zouden ze het nog doen ook, en de andere 99% moet maar blijven geloven in “zonder werken geen geld en dus geen leven”. Pikken we dat nog? Dan zijn we domme schapen.
We zijn dus opgegroeid met het in steen gebeitelde geloof:

ALLEEN MET HARD WERKEN HEB JE RECHT VAN BESTAAN.kindmetbanjo_clipped_rev_1

En dat geloof is niet meer nodig.
En nu kom ik op ons onderwijs: we hoeven echt niet meer te werken om een normaal bestaan te kunnen leiden. We hoeven kinderen echt niet meer op te hokken in standaardklassen met standaardprogramma’s voor standaarddiploma’s waar je straks wenig meer mee kunt. Iedereen presteert onder. 2 Eeuwen geleden gold dit nog, toen ons onderwijssysteem werd ontwikkeld. Maar nu niet meer. We hebben een ander paradigma nodig. Precies zoals Steven Spielberg het zegt. We kunnen nu onze dromen realiseren! Geven we onze kinderen nog steeds mee dat ze eerst nog heel veel MOETEN en dan pas meetellen? Want dat is wat we doen op onze scholen, alle goede bedoelingen van de (hardwerkende) leraren ten spijt. We leven in overvloedige welvaart (pleonasme?). Materieel ontbreekt ons niets. En dus kunnen we nu onze echte dromen gaan realiseren! Dat is de boodschap die ik mee zou willen geven aan onze kinderen. Werk aan de wereld! Maak de wereld een stukje mooier! Want dat is het mooiste dat je kunt doen.
Juist kinderen begrijpen dit.

This entry was posted in Education 2.0. Bookmark the permalink.

Comments are closed.