Onderwijsdossiers

Een verzameling links rondom interessante thema’s

21st Century Skills  Wat heeft een kind dat van school komt in de 21ste eeuw nodig? Velen zijn daar intensief mee bezig.
Bewegend Leren Je leert beter als je sprint, stapt, hinkelt of klimt. Is bewezen! Geniet van het aanbod…
Brein en Leren De wetenschap heeft inmiddels veel bijzondere kennis over ons brein als leermachine geproduceerd. Interessant dossier.
De Rijke School  Leren kan zoveel kleurrijker, gevarieerder en beter aansluitend bij de ontwikkeling van kinderen. Een rijke school is een school die altijd door blijft gaan met leren over leren. Er is zoveel!
Digital natives Zijn kinderen nou echt van die whizzkids? Nee. Kinderen zijn weliswaar voor op vele volwassenen is het oppervlakkige gebruik van devices en apps. Maar er is grote behoefte aan kundigheid op het gebied van mediawijsheid en informatievaardigheden.
Educatieve Boeken Een interessante verzameling boeken over onderwijs, leren en de samenleving van vandaag
Educommunities  Dankzij social media ontstaan er vele communities waar leren en opgroeien centraal staat.
FlippingtheClassroom  Een leraar in de US kwam op het even simpele als geniale idee om de instructies op een Youtubefilmpje te zetten. Hierdoor konden zijn leerlingen 7*24 de leerstof bekijken en in zich opnemen.  Op school konden ze dan samen reuzenstappen maken in hun leeprroces: het échte werk kon daar beginnen. Inmiddels is dit concept viraal aan het groeien. Briljant.
Gepersonaliseerd Leren Er is brede overeenstemming over de noodzaak tot meer maatwerk voor leerlingen. Nu nog even implementeren!
Hoogbegaafdheid Er bestaan nog veel misverstanden over hoogbegaafde kinderen en hoe je je onderwijs daarop inricht. Krijg hier nieuwe, passende inzichten.
Informatievaardigheden Een zeer belangrijke competentie. Het onderwijs moet daar nog steeds in groeien. Kinderen hebben deze 21st century skill hard nodig, het gaat zeker niet vanzelf!
Inspiratie Geen uitleg nodig denk ik…. Geniet ervan!
iPad  Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom iPads en andere tablets in het onderwijs
Labels Als er problemen zijn in de klas worden kinderen vaak getest, omdat er “iets” met ze zou zijn. Een stempeltje is dan snel geplakt….
Leermateriaal Te kust en te keur. Uitzoeken maar! Vaak zelfs gratis of bijna gratis.
Leren Leren Kinderen leren wel, maar de vraag hoe je eigenlijk leert komt pas recent aan bod. Kijk voor nuttige tips
Leren met je Smartphone Debatten over wel of geen smartphone in de les woeden nog altijd. Interessanter is de vraag hoe je ze kunt gebruiken in je onderwijs.
Maker Education 1 Zelf dingen maken. Een trend die niet meer weg te branden is. Heeft uw school al een 3dprinter?
Maker Education 2 Ga eens kijken op een Maker Fair. Je wilt meteen aan de slag!
Mediawijsheid Een omvangrijk dossier over een breed onderwerp. Mediawijsheid is een must voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar. Onmisbaar voor de 21ste eeuw. Er bestaan uitstekende organisaties met effectieve lespakketten, die je zo “uit de kast” kunt pakken en toepassen.
Nieuwe Scholen Er zijn best veel scholen die het op een heel andere manier doen. Waar geen klassen zijn, kinderen kun eigen werk plannen, en waar ze hun eigen voortgang bijhouden. Leren op basis van eigen interesses, tempo en ambitie.
Onderwijsvernieuwer Wie zijn die pioniers die alles anders gaan doen? Geen wereldvreemde idealisten, geen stuurlui aan de wal, maar doorgewinterde onderwijsmensen.
Onderwijsvernieuwing Veranderingen beginnen vaak eerst lokaal, en groeien dan door. Lees meningen, maak kennis met concepten en laat je meeslepen door gloedvolle betogen van vernieuwende denkers die ook doen.
Ouderparticipatie Het is allang bewezen dat het meer betrekken van ouders bij hun kinderen op school het leren verbetert. Kijk hier voor tips hoe anderen het doen.
Pesten Een hardnekkig probleem. 1 Op 10 kinderen heeft met pesten te maken. Hoe lossen we het op? Doe hier inzichten op.
Portfolio Een snel opkomend alternatief voor het ouderwetse rapport.
Programmeren Kennismaken met programmeren is wezenlijk in deze tijd. Er zijn zulke leuke tools! Het is echt geen droge kost meer. Overtuig jezelf.
Rekenen  Talloze tips om je rekenonderwijs gevarieerder, uitdagender en leuker te maken. Een dossier om eens lekker door te grasduinen.
Sociaal-emotionele ontwikkeling Naast 1+1=2 leren kinderen ook om hun persoonlijkheid en motivatie te ontwikkelen. We leven en groeien immers in sociaal verband.
Spelend Leren Spelen is de oervorm waarin kinderen zichzelf vitale vaardigheden leren. Een frisse kijk op leren, met als uitgangspunt dat kinderen via spel en beweging niet alleen meer plezier hebben, maar ook dat neuronale netwerken in het brein verstevigd en meer verbonden worden.
Stem van Kinderen Kinderen verheffen hun stem en praten mee in de samenleving. En ze hebben zeer zinnige boodschappen!
Taal  Wat kan er nog meer in het taalonderwijs behalve kofschip en ontleden? Véél meer.
The Art of Teaching Het woord zegt het al: word een nog betere leraar met deze tips
Tools voor leren Voor goed leren zijn goede tools nodig. Hoe maak je een goede instructievideo? Hoe organiseer je een leerproject? Kijk zelf en ontdek.
Wiskunde  Wiskunde is een essentiële en prachtige wetenschap. Helaas wordt het op de verkeerde manier gedoceerd, waardoor veel kinderen afhaken. Het kan echt anders!