28 januari 2022

Alles over assessments

2 min read

Asssessments worden tegenwoordig ingezet in veel sollicitatieprocedures, daarom wil ik het in dit artikel hebben over wat assessments precies zijn en hoe je je erop voorbereid. Lees jee mee?

Wat is een assessment

Een assessment is eigenlijk een manier om te bepalen of een sollicitant geschikt is voor een bepaalde functie. Een assessment kan bijvoorbeeld bestaan uit een rollenspel of een psychologische testen. Een assessment bestaat ook vaak uit testen zoals bijvoorbeeld het oplossen van cijferreeksen. Vaak bestaat een assessment uit beide. In het verleden werden assessments vooral ingezet bij grote bedrijven en de overheid, tegenwoordig worden assessments veel sneller ingezet voor bijvoorbeeld starters functies.

Assessment voorbereiden

Een assessment voorbereiden wordt vaak als lastig ervaren. Je kunt maar een beperkt aantal onderdelen oefenen. Een assessment voorbereiden kan je wel doen door bijvoorbeeld het oefenen van cijferreeksen. Daarnaast moet je natuurlijk gewoon goed uitgerust zijn en goed gegeten hebben voordat je aan een assessment begint.

Sollicitatie gesprekken

Een sollicitatie procedure begint meestal met een sollicitatiegesprek. Een sollicitatiegesprek kan je vaak wel voorbereiden. Meestal kan je van tevoren wel inschatten wat er allemaal gevraagd gaat worden. Als je hier een goede indruk achterlaat is de kans groot dat je uitgenodigd wordt voor een assessment. Ik wil dit artikel graag afsluiten met een tip; het is handig om in een sollicitatie gesprek al aan te geven dat je ervoor open staat om een assessment af te nemen. Op deze manier geef jij je potentiële werkgever de indruk dat hij of zij zich nergens zorgen over hoeft te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *