30 november 2021

Blijf bij de les

2 min read

Als tiener heb je het niet makkelijk. Naast de ‘gewone’ uitdagingen die het puberen met zich meebrengt, heb je ook nog te maken met keuzestress, niet alleen over je huidige vakkenpakket maar ook met betrekking tot beslissingen over je toekomst.

Ga je een vervolgopleiding volgen? En zo ja, welke dan? Kies je voor die bijbaan waardoor je een extra zakcentje verdient of is het handiger dat je die tijd besteedt aan sporten of een andere buitenschoolse activiteit of heb je gewoonweg meer tijd nodig voor huiswerk?

Technologie speelt ook een belangrijke rol in de uitdagingen waar jongeren tegenwoordig voor staan.

Tieners en Technologie

Enerzijds heeft de technologische revolutie ontelbaar veel voordelen met zich meegebracht. Denk hierbij aan kennis die met een klik te vergaren is door simpelweg te Googlen. Daarnaast hebben allerlei ontwikkelingen gezorgd voor razendsnelle communicatie en vergrote efficiëntie.

Toch zijn er ook aspecten die minder positief te noemen zijn. Social media bijvoorbeeld zorgt voor verbinding, maar tegelijkertijd brengt het enorm veel druk met zich mee voor kwetsbare jongeren en kan het zelfs tot dodelijke gevolgen leiden. Cyberpesten is een voorbeeld hiervan. Door het massale karakter van het internet en de anonimiteit is het nog makkelijker om ongestraft dingen te schrijven en te roepen over en tegen mensen die minder snel of simpelweg nooit face-to-face zouden worden gezegd.

Gelukkig zijn steeds meer jongeren en volwassenen zich nu bewust van het feit dat hiermee voorzichtig moet worden omgegaan.

Klassieke problemen

Naast zogenaamde moderne moeilijkheden, worden jongeren ook nog gewoon geconfronteerd met zaken die van oudsher een pijnpunt voor tieners vormen. Je raadt het al. Examenstress.

Aan het begin van het jaar lijkt het allemaal nog zo ver weg. Het komt wel, je hebt nog genoeg tijd. Maar voor je het weet is de kerstvakantie al voorbij en komen de examens eraan. En dan ga je de druk pas echt voelen. Je hebt wel een idee van hoe je het gaat aanpakken maar je hebt geen flauw idee waar je moet beginnen. Gelukkig is dit een bekend probleem.

Een van de beste keuzes die je in een dergelijke situatie kunt maken, is om een examentraining te volgen bij een organisatie of instantie die daar ervaring mee heeft. Een voorbeeld hiervan is Stichting Studiebegeiding Leiden. De Stichting begeleidt al ruim 20 jaar examenkandidaten – Havo en VWO. Er zijn 16 periodes waarin je een training kunt volgen. De trainingen zijn vrij intensief maar werpen dan ook zeker hun vruchten af.

Een Hart onder de Riem

Voor het geval je een moeilijke periode doormaakt, of het nu gaat om examenstress of gepest worden, onthou dan vooral de gezegde ‘This too shall pass’. Succes allemaal!