28 januari 2022

Consumptiemaatschappij

2 min read

De maatschappij waarin we vandaag de dag leven wordt ook wel een consumptiemaatschappij genoemd. In een consumptiemaatschappij wordt je status die je hebt vaak bepaald door de materiële goederen die je in je bezit hebt. De vrije tijd van burgers in consumptiemaatschappijen wordt vooral gebruikt om te consumeren en geld uit te geven aan goederen die je niet direct nodig hebt voor je basisonderhoud. De producten worden gebruikt om mee te pronken, en vaak wordt er vanuit verveling of een overmaat aan geld onnodig gekocht. Er zijn steeds meer mensen die zich mee laten slepen door de talloze reclames die er zijn. De rem is er bij deze groep vanaf en zij willen het liefste maar blijven kopen. Het is het afgunstige, onverzadigbare verlangen om te bezitten wat een ander ook heeft. En het liefst ietsje meer. Verlangen zit in ieder mens, maar hebzucht ontstaat pas als er geen begrenzing meer is.

Verslavingen en hulp

Als je jezelf laat leiden door anderen, je grenzen vervagen en je mee wilt doen met van alles en nog wat dan bestaat de kans dat je daardoor in de problemen geraakt. Verslavingsproblemen waar je in het leven mee te maken kunt krijgen zijn onder andere gameverslaving, alcoholverslaving, verslaving aan sociale media, rookverslaving en eetstoornissen. Tegenwoordig zijn er verschillende manieren waarop je hulp kunt zoeken bij dit soort problemen. Je kunt uiteraard als eerste naar je huisarts gaan. Op internet worden er ook diverse opties aangeboden. Online therapie wordt aangeboden voor lichte verslavingsvormen. Je hebt dan vanuit je eigen vertrouwde omgeving contact met een psycholoog. Samen met hem stel je dan een behandelplan op. Alles vindt geheel online plaats via een videoverbinding.

Wat je zelf kunt doen

Ondanks dat we in een maatschappij leven waar vele verleidingen op de loer liggen kan je zelf veel doen om deze beheersbaar te houden. Om bijvoorbeeld je alcoholgebruik beheersbaar te houden kan je ervoor kiezen om bijvoorbeeld een maand helemaal geen alcohol te drinken. Dry January is daar een voorbeeld van. Drinken is vaak ook een gewoonte in je dagelijkse leven. Je komt thuis van je werk, neemt een glaasje voor het eten om samen gezellig de dag door te spreken. Tijdens de maaltijd is een glas wijn ook geen straf en mogelijk neem je na de koffie ook nog een paar drankjes om de dag weer af te sluiten. Door Dry January word je je bewust van deze gewoonte en het kost dan ook vaak best wat moeite om dit te doorbreken. Het blijkt dat het ongeveer een maand duurt, voordat deze gewoonte helemaal doorbroken is. Je kan het altijd eens proberen.