Duurzamer ondernemen: 3x eenvoudige tips

  • door

Duurzaamheid is een onderwerp dat bij steeds meer mensen in Nederland hoog op de agenda komt te staan. Men wil meer diepgang uit het leven halen, weer meer teruggaan naar de basis en een steentje bijdragen aan een betere wereld. Het zijn zowel consumenten als ondernemers die hierbij kijken naar mogelijkheden om hun (werk)leven te vergroenen. Ben je een zelfstandig ondernemer en zoek je naar tips om je bedrijfsvoering groener te maken? Dat komt goed uit. In dit artikel hebben we enkele wijze en eenvoudige tips voor je verzameld waarmee jij duurzamer kunt ondernemen. Hierbij hebben we het voornamelijk over tips die je bij wijze van morgen al zou kunnen toepassen, zoals het overstappen naar groene zakelijke energie. Succes!

Stap over op groene energie

Een van de gemakkelijkste stappen die je kunt zetten, is het overstappen naar groene zakelijke stroom. De kans is groot dat je, net als veel andere ondernemers in Nederland, begonnen bent met grijze energie. Dit is eigenlijk altijd de standaard geweest voor het afnemen van elektriciteit. Om toch iets te doen aan een betere wereld is de overstap naar groene zakelijke stroom zo gemaakt. Groene energie is veel beter voor het milieu. Bij de productie hiervan komt namelijk veel minder CO2 vrij dan bij het produceren van grijze energie. Daarnaast wordt groene stroom uit natuurlijke bronnen gehaald en niet uit fossiele brandstoffen die op kunnen, zoals bij grijze energie wel het geval is. Kortom: groene stroom is schoner en daardoor beter. Gebruik een zakelijke energievergelijker, van bijvoorbeeld Minder.nl, om tot de beste energiedeal te komen.

Zakelijke zonnepanelen aanschaffen

Heb je voor groene energie gekozen? Heel goed. Je kunt hierbij ook net dat stapje verder gaan. Iets wat je vandaag namelijk nog kan regelen, is het aanschaffen van zakelijke zonnepanelen. Met zonnepanelen wek je je eigen zakelijke verantwoorde energie op waarbij je de kracht van de zon gebruikt om energie te produceren. Het aanschaffen van zonnepanelen is voor veel bedrijven een behoorlijke investering. Houd er altijd rekening mee dat je deze investering binnen enkele jaren eruit hebt. Dat betekent dat je de aanschafkosten na een paar jaar terugverdiend hebt, omdat je heel veel geld bespaart op je zakelijke energierekening. Uiteindelijk profiteer je namelijk van ‘gratis’ stroom, aangezien zonnestralen gratis zijn. Vind je het voor nu nog te duur? Houd het dan in je achterhoofd voor een later moment.

Vergroen je kantoorgebouw

Tot slot raden we je aan om eens te kijken naar het bedrijfspand. Welke onderdelen daarvan kun je eventueel nog vergroenen? Denk hierbij aan het isoleren van de muren, de vloer en het dak, maar ook aan het aanschaffen van dubbele of driedubbele beglazing. Met een goede isolatie en ventilatie hoef je namelijk veel minder te stoken, omdat de warmte lekker blijft hangen. Kijk daarnaast eens naar de energieslurpers binnen je bedrijf: zijn er grote apparaten die veel energie verbruiken? Moeten dergelijke apparaten altijd aan staan of kunnen er wellicht ook wat weg? Ook helpt het maken van een energieplan in combinatie met een slimme meter. Op die manier kun je precies instellen wanneer je wel of niet een ruimte opgewarmd wilt hebben. Dit is met behulp van apps van afstand bestuurbaar, waardoor je zelfs thuis kunt checken of de verwarming van je kantoorpand aan of uit staat.