Een goede voorbereiding voor de doe-het-zelver

  • door

Als je van plan bent om een klein bouwproject te beginnen, dan is het belangrijk dat je goed voorbereid bent. Met een goede voorbereiding kan het project beschermd worden van vertragingen, ongelukken en andere nare problemen. Dit bespaart veel geld en tijd, maar kan ook verwondingen voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan de juiste bescherming dragen. Ook dat is onderdeel van een goede voorbereiding. Om te zorgen dat je de problemen een stap voor blijft moet er zo veel mogelijk gepland worden. Met de volgende tips ben je alweer een stapje dichterbij het succesvol afronden van het project.

Verzamel informatie

De eerste stap is om alle informatie die in jouw hoofd zit over het project op papier te zetten. Het is makkelijk om een stap te vergeten wanneer alles uit het geheugen gegraven moet worden, dus dat kan je voorkomen door alles vast te leggen. Vraag eventueel een beetje advies aan vrienden, kennissen of collega's die ervaring hebben met een soortgelijk project. Wie weet heeft iemand een tip die jou een hoop tijd en moeite bespaart. Overigens hoef je niet alles tot in de kleinste details op te schrijven. Als jij intuïtief weet wat voor soort boor je gebruikt om een gaatje te maken, dan hoef je dat niet op te schrijven. Juist alles waarbij je denkt, "hoe zat dat ook alweer?" is het belangrijk dat het goed wordt opgeschreven.

Lijstjes maken

Een lijstje is goed voor ontzettend veel taken, en ook voor een doe-het-zelf project. Op dit lijstje schrijf je niet alleen alle taken die uitgevoerd moeten worden, maar ook alle materialen. probeer alles zo goed mogelijk op volgorde te zetten, en zo specifiek mogelijk te zijn qua materialen. Wat voor soort spaanplaat wil je precies gebruiken, en wanneer moet daar iets mee gebeuren? Door een goede volgorde van taken te maken is de kans dat je een fout maakt een stuk kleiner. Kijk het lijstje een paar keer na om zeker te zijn dat de volgorde in theorie klopt.

Er gaan dingen stuk

Het is eigenlijk onvermijdelijk dat er een onderdeel, gereedschap of materiaal verloren gaat. Misschien breekt de boor, splijt je een oude balk met een spijker of zaag je te veel hout weg. Hoe dan ook, er gaat gegarandeerd iets gebeuren waardoor je niet verder kan. Om dat te voorkomen is het handig om er net eentje meer te kopen als er materialen worden gekocht. Een extra schroevendraaier, een extra plankje hout, een extra verfkwast, enzovoorts. Zeker dingen die ook later nog wel nuttig zijn kan je beter te veel hebben!