30 november 2021

Freelance opdrachten binnenhalen en een stabiele workflow genereren

3 min read

Werken voor jezelf is uitdagend en afwisselend, zo lang je voldoende freelance opdrachten binnenhaalt om rond te kunnen komen. Helaas is het voor beginnende ZZP’ers soms lastig om goed op gang te komen en kan het even duren voordat je elke maand een goede toevoer van werk aangeleverd krijgt. En zelfs al is dat het geval, dan is het altijd mogelijk dat die toevoer in één keer instort en je weer even zonder werk zit. Een ZZP’er zijn is daarom ook erg stressvol soms. Met de onderstaande tips kun je nu freelance opdrachten binnenhalen en er tegelijkertijd voor zorgen dat je een stabiele workflow genereert voor de toekomst.

Freelance opdrachten via een platform

Een goede manier om opdrachten binnen te halen is door je aan te sluiten bij een platform. Je betaalt dan een klein bedrag per maand waarvoor je dagelijks tientallen advertenties ziet van klanten die op zoek zijn naar een bepaalde dienst. Jij kunt daar dan op reageren en de klant kiest een freelancer uit om verder mee te gaan. Het goede van deze optie is dat je klanten je naderhand een score kunnen geven. Daarmee bouw je een reputatie op op het platform en zullen toekomstige klanten je sneller kiezen. Het platform is iets waar je altijd naar terug kunt gaan als je een keer tijd over hebt voor werk. Daarbij is het een uitstekende manier om je eerste freelance opdrachten binnen te halen en het balletje aan het rollen te brengen.

Netwerken

Je netwerk bestaat uit al je kennissen, vrienden, familie en professionele contacten. Dit zijn de mensen die je al kennen en die weten wat je doet. Deze mensen kun je gebruiken als je ambassadeurs en hoe groter je netwerk, hoe meer bekendheid je hebt. Freelance opdrachten komen veel van hoor en wederhoor en daarvoor is je netwerk essentieel. Spreek daarom over je producten en diensten met je familie en vrienden, maar ook met de kassière in de supermarkt en met de ouders op het speelplein. Er hoeft maar één iemand te zijn die behoefte heeft aan wat jij aanbiedt en ze zullen direct denken aan jou. 

Let op: elk netwerk moet goed onderhouden worden. Doe dus iets extra’s voor je ambassadeurs, zoals een kortingscode of een klein cadeau, om ze tevreden te houden.

Headfirst – Topopdrachten vragen om de beste professionals.

Sociale media

Ook op sociale media kun je freelance opdrachten vinden of binnenhalen. LinkedIn is veel meer dan een professioneel platform alleen, want daar worden erg veel deals gesloten en ook werk aangeboden. Maak dus een pagina voor je bedrijf en begin met het delen van informatie. Als één iemand dit leuk vindt of deelt dan wordt deze ook aan zijn of haar kennissen getoond. Facebook, Instagram, TikTok, YouTube: het zijn allemaal kanalen die je kunt benutten om freelance opdrachten te vinden en bekendheid te vergaren.

Door je bij een platform te voegen, door je netwerk uit te breiden en te onderhouden en door actief te zijn op sociale media kun je niet alleen nu freelance opdrachten binnenhalen maar bouw je ook een sterke basis op voor de toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *