Stap jij ook over op een elektrische fiets?

Stap jij ook door weer en wind op je oude, vertrouwde fiets in plaats van de auto of het openbaar vervoer te pakken? Dan kan de overstap naar een elektrische fiets misschien wel interessant zijn voor jou. Nergens ter wereld wordt er zoveel gefietst als in Nederland. Wist je dat er in Amsterdam zelfs meer fietsen zijn dan mensen? We gebruiken de fiets om op ons werk te komen, de kinderen naar school te brengen en boodschappen te halen. Dan is het natuurlijk ook niet gek dat er een gigantisch aanbod aan fietsen is, in allerlei verschillende soorten, maten en kleuren. Je kunt ze nieuw kopen, maar ook worden er veel fietsen tweedehands aangeboden. Een prima uitkomst als jouw fiets bijvoorbeeld veel buiten staat of wanneer je hem niet zoveel gebruikt.

Wat is een elektrische fiets?

Een elektrische fiets heeft een motortje waardoor je lichter trapt. De mate van ondersteuning, dat is dus eigenlijk hoeveel kracht het motortje geeft, kun je zelf instellen op het stuur. Een vergissing die wel eens wordt gemaakt is dat je met een elektrische fiets zelf niets hoeft te doen. Dat is echter niet waar, want je moet altijd wel zelf trappen. Het ligt dus alleen wel aan de ingestelde ondersteuning hoe hard je moet trappen. De meeste elektrische fietsen bieden ondersteuning tot 25 km/uur, als je sneller gaat dan werkt de motor niet meer en moet je al het werk zelf doen.

Soorten elektrische fietsen

Om de keuze te maken voor een elektrische fiets is het eerst van belang dat je nagaat welk gebruik je van de fiets wilt gaan maken. Een elektrische stadsfiets is weer anders dan bijvoorbeeld een Speed Pedelec en ook voor mannen en vrouwen zijn er verschillende modellen. Een elektrische fiets dames heeft zo een minder stevig frame dan die voor heren omdat deze niet door een driehoek wordt gevormd. Ook zijn deze vaak iets kleiner van frame, omdat vrouwen gemiddeld korter zijn dan mannen. Een stadsfiets is daarnaast geschikt voor dagelijkse ritten naar bijvoorbeeld het station, werk of school. Fiets je juist vaker en liever door heuvelachtig landschap of lange afstanden? Dan kun je beter kiezen voor een transportfiets. Deze heeft een middenmotor met krachtige ondersteuning die je veilig en gemakkelijk vervoert van A naar B.

De nadelen

Hoewel er natuurlijk een heleboel voordelen zijn verbonden aan de elektrische fiets, is het niet onvermijdelijk dat er ook nadelen aan zitten. Het grootste nadeel is voor veel mensen de aanschafprijs. Deze is een stuk hoger dan die voor gewone fietsen, zo tussen de duizend en drieduizend euro. Na verloop van tijd kan de accu achteruit gaan en heeft deze een stuk minder capaciteit waardoor je deze vaker moet opladen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *