Tips om de kans op inbraak te verkleinen

  • door

Een inbraak in een woning is een zeer vervelende gebeurtenis voor de slachtoffers. Gelukkig zijn er in de meeste gevallen geen verwondingen toegebracht, maar het blijft een nare ervaring. Uiteraard is het vervelend als er spullen worden gestolen, maar het is vaak nog erger dat iemand een vertrouwde ruimte binnen is gebroken. Iemands huis is een plek waar de bewoners zich veilig moeten kunnen voelen. Een inbraak kan dit gevoel van veiligheid compleet verstoren, en dit kan serieuze gevolgen hebben voor de slachtoffers. Het is daarom voor iedereen belangrijk dat hij of zij serieus bezig is met voorkomen dat zij ooit slachtoffer worden van een inbraak. Het is niet altijd waterdicht te voorkomen, maar er is wel veel dat iedereen kan doen om de kans zo klein mogelijk te maken. Daarom hier een aantal tips om dat voor elkaar te krijgen.

Goede sloten, en altijd op slot

Het zou haast overbodig lijken om te moeten melden, maar het is toch echt belangrijk dat de ramen en deuren waar mogelijk goed op slot zitten. Veel inbraken vinden helaas plaats omdat er een ingang niet goed afgesloten was. Een groot gedeelte van de inbraken worden voornamelijk gepleegd omdat de mogelijkheid daar was. Als die deur wel goed op slot had gezeten waren de inbrekers waarschijnlijk verder gaan zoeken. Het is een harde waarheid dat een flink aantal inbraken op deze manier voorkomen hadden kunnen worden.

Deel niet te veel informatie

Het is voor veel sommige mensen nog even wennen dat informatie op het internet gemakkelijk te vinden is. Zij plaatsen dan nietsvermoedend op Facebook dat zij op vakantie zijn, met een leuke foto er bij. Iemand die dit ziet met kwade bedoelingen kan hier misbruik van maken door te gaan checken of het huis inderdaad leeg is. Bedenk daarom goed welke informatie je deelt, en vooral met wie je die informatie deelt.

Een alarmsysteem

Ook met goede sloten is het niet altijd te voorkomen dat een inbreker zijn kans waagt. Het is verstandig om te accepteren dat er ook een kans is dat een inbreker wel binnen probeert te komen. Als dit gebeurt dan willen aanwezige slachtoffers niets liever dan dat de inbreker het huis verlaat. Een alarmsysteem kan hier goed tegen werken. Of het nou met automatische doorschakeling naar de politie is of niet, een flink luid alarm laat de meeste inbrekers het hazenpad kiezen. Daarnaast kan je nog andere systemen installeren zoals een mistgenerator of een camerasysteem om af te schrikken.