30 november 2021

Veiliger op Hoogte Werken met een Hoogwerker Certificaat

2 min read

Wanneer jij op hoogte werkt moet jij goed weten waar jij mee bezig bent. Letsel door vallen staat op nummer 1 als het om ongevallen met hoogwerkers gaat. Het is dus belangrijk om te weten hoe je te werk gaat. Mensen die de ongevallen ervaren zijn vaak ook de mensen die geen hoogwerker cursus hebben gedaan. Het hebben van een hoogwerker certificaat is niet verplicht volgens de wet, echter verplicht de arbowet het wel. De arbowet wil natuurlijk dat jij jouw personeel veilig en met verstand te werk laat gaan. Mocht er wat gebeuren, dan kun jij als werkgever ook enorm in de problemen komen met de verzekering.

Boetes en Aansprakelijkheidskwesties

Wanneer een personeelslid schade op loopt door een ongeluk met een hoogwerker moet jij een verklaring afleggen aan de arbowet en de verzekering. Wanneer blijkt dat het personeelslid niet in bezit is van een hoogwerker certificaat ben jij als werkgever aansprakelijk en kun jij opdraaien voor de kosten. Niet alleen het slachtoffer heeft schade in de vorm van letsel, maar ook jij krijgt te maken met schade op financieel gebied. Dubbele ellende dus. Ook zorgt dit voor een slechte naam, eventuele nieuwe klanten kunnen zich twee keer achter de oren krabben wanneer zij jouw bedrijfsnaam horen.

Hoogwerker Cursus de Verschillende Soorten

Er zijn verschillende cursussen beschikbaar, zo is er een cursus voor beginners. Na het behalen van deze beginners cursus weet de persoon hoe hij veilig een hoogwerker moet gebruiken en kan hij bijvoorbeeld aan de slag bij een werkgever die werkt in de chemie of petrochemie en een VCA SOG certificaat vereist. Je hebt natuurlijk ook nog het verschil in hoogwerkers zo is er opleiding voor de 3A en de 3B. Er zijn cursussen waar je beide direct behandeld. Om jezelf of het personeel scherp te houden zijn er ook herhaal cursussen beschikbaar. Alle officiële cursussen worden afgesloten met een examen om te toetsen of jij alles hebt begrepen. Iedere deelnemer krijgt na het behalen ook een pasje waar ze mee kunnen aantonen dat ze in het bezit zijn van een certificaat. Dit pasje is 5 jaar geldig.

Ook je heftruck certificaat halen? Klik hier voor meer informatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *