28 januari 2022

Voordelen van rijinstructeur worden

3 min read

Veel mensen willen tegenwoordig rijinstructeur worden. Dit is een van de beste manieren om wat extra inkomen te verdienen terwijl jij flexibel in jouw uren bent. Er zijn veel voordelen aan rijinstructeur worden. Er is vaak een grote vraag naar goed personeel bij rijscholen. Je kunt natuurlijk ook jouw eigen rijschool starten. Om te weten of deze carrière ook iets voor jou is, lees je er hier meer over.

Is rijinstructeur worden iets voor jou?

In wezen heb je uitstekende rijvaardigheden nodig om rijinstructeur te worden. Het is belangrijk dat jezelf al een goede chauffeur bent voor je overweegt om hier jouw baan van te maken. Het is zonde als je met een achterstand moet beginnen om er later achter te komen dat rijinstructeur worden niets voor jou was. Je hebt ook enkele jaren rijervaring nodig. Je moet een opleiding tot rij-instructeur volgen voordat je het examen aanvraagt. Je moet verschillende schriftelijke tests behalen, denk aan weg- en voertuiggedrag, pedagogische competenties, gevaarherkenning, voertuigonderhoud en veiligheids- en verkeerswetten. 

Hoe lang duurt een opleiding?

Voordat je jezelf rijinstructeur mag noemen, moet je een diploma halen. En om je diploma te halen moet je, je raadt het al, een opleiding doen. Omdat je al kan autorijden, hoef je dit niet meer te leren. Wel zal er gewerkt worden aan het verdiepen van je kennis en het leren overdragen hiervan. De opleiding die nodig is om rijinstructeur te worden duurt ongeveer acht maanden. Hiermee is het voor vrijwel iedereen te doen om dit in te plannen. Ook worden de opleidingen in heel het land gegeven, wat rijinstructeur worden nog toegankelijker maakt. 

Hoe ziet je carrière eruit als je rijinstructeur wilt worden?

Je stelt het jezelf al helemaal voor. Je stapt ‘s ochtends met een kop koffie in de auto en rijdt naar je eerste leerling van die dag. Je hebt een systeem waarin je van al jouw leerlingen bij kunt houden wat hun niveau is en waar je die les aan gaat werken. Je zit heerlijk in de stoel van jouw BMW, Volkswagen of ander merk auto. Je rijdt door jouw woonplaats, tussen de locaties waar leerlingen wonen en in plaatselijke steden. Iedere dag is anders en je hebt een veelzijdige baan met veel contact met mensen. Stel, je het jezelf al voor? Zo ziet de realiteit er namelijk uit! Rijinstructeur worden is kiezen voor veelzijdigheid en vrijheid. Of je dit nu in loondienst wilt doen of als eigen bedrijf. 

Een rijschool beginnen

Ben jij een ondernemer? En wil je rijinstructeur worden? Dan is het beginnen van jouw eigen rijschool iets voor jou. Maar voor je start, zijn hier een aantal tips.

  • Ga eerst voor een baas werken om te leren hoe het runnen van een rijschool werkt.
  • Doe onderzoek naar rijscholen in jouw woonplaats; hoeveel zijn er, hoeveel potentiële leerlingen wonen in jouw buurt.
  • Hoe kun jij je onderscheiden ten opzichte van de concurrentie.

Bedenk de antwoorden voor jezelf om te bepalen of jij een gat in de markt kan vinden. Daarna kun je nadenken over het maken van een bedrijfsplan, de naam van jouw bedrijf, jouw website laten bouwen en natuurlijk de bestickering van jouw lesauto!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *