30 november 2021

Werken op een cruiseschip: wat voor jou?

2 min read

Je bent avontuurlijk ingesteld, je houdt van reizen, je vindt het leuk om het anderen naar hun zin te maken en je kunt je prima redden ver van huis. Herken jij jezelf hierin? Dan is wonen en werken op een cruiseschip misschien wel wat voor jou. Wellicht heb je de keuze al gemaakt en sta je op het punt om te solliciteren of ben je al verder in het proces. In deze blog geven wij jou een aantal tips om van begin tot eind een succesvolle en vooral leuke cruiseschiptijd tegemoet te komen. Lees dus gauw verder!

Keuze maken

Het is ten eerste het allerbelangrijkste dat je wel écht zeker weet of je het wilt. Het is namelijk niet niks. Zo ben je lang weg van huis – vaak minimaal een halfjaar – en zit je in bepaalde situaties lang aan een contract vast. Ga daarom van te voren zelf eens op een cruise! Bekijk eens hoe het is om de hele dag op een grote boot te zitten, praat met de crewleden en ga op ”onderzoek” uit. Alleen zo kun je een beter beeld krijgen van hoe het nou daadwerkelijk is. Overtuigd dat het echt wat voor jou is? Leuk, dan kunnen de volgende voorbereidingen starten!

Voorbereidingen

Er zijn tal van voorbereidingen die je moet treffen voordat je pas aan de slag kunt op een cruiseschip. Zo moet je natuurlijk eerst door het hele sollicitatieproces door. Dit kan wel drie tot vier maanden in beslag nemen. Er bestaan ook veel verschillende cruisebedrijven: bepaal welke het beste bij jou past. Dit kun je doen door te kijken in welke gebieden ze varen, wat de arbeidsomstandigheden zijn en hoe de contractvoorwaarden in elkaar zitten. Daarnaast moet je ook voldoen aan allerlei keuringen. Zo word je medisch gecheckt, volg je een stcw cursus of krijg je een hospitality training als je in de bediening gaat. Bekijk in je contract of deze vergoed worden of dat je ze zelf moet betalen.

Aan de slag

Eindelijk, je bent overal succesvol doorheen gekomen en je mag aan de slag! Spannend natuurlijk, want nu komt het er op aan of je écht de juiste keuze hebt gemaakt. Het ligt aan je functie hoe je dag er uit ziet, maar voor velen zijn bepaalde zaken hetzelfde. Zo deel je je kamer vaak minimaal met één collega (soms zelfs meer) en moet je samenwerken met mensen uit andere landen. Door cultuurverschillen kan het voorkomen dat je soms in conflict raakt. Daarnaast doe je tijdens je werk ook veel verschillende plekken aan. De ene keer mag je wel van het schip, de andere keer moet je aan boord blijven om gasten te helpen. De omstandigheden verschillen natuurlijk per bedrijf en contract, maar zullen in grote lijnen gelijk zijn. Werken op een cruiseschip is een verrijkende ervaring, maar ook ontzettend hard werken en niet alleen maar glamoureus. Wil je meer weten over de training en cursussen? Kijk dan eens op https://fmtcsafety.com/nl/.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *